הכל על כלבים

סוכרת בכלבים

מאת ד''ר דיויד רוזנבלט, הווטרינר הראשי של בונזו
מותק של כלב! מה עושים ואיך מתמודדים כשמגלים שלכלב יש סוכרת?
הכירו את דייזי, כלבת בורדר קולי מעוקרת בת 6. חוץ מ- 5-4 ק"ג עודף משקל, דייזי הייתה בריאה לחלוטין עד שהתגלתה אצלה מחלת הסוכרת. 
 
כמה ימים אחרי יום ההולדת השישי שלה, הבעלים של דייזי, קרן ואבי, שמו לב שהיא שותה ומשתינה יותר מהרגיל, דבר שעורר את חשדם, ובצדק. הם החליטו לא לקחת סיכון וקבעו לה תור למרפאה הווטרינרית. הווטרינרית הבחינה בעודף המשקל  וקצת עכירות בקרנית , אבל פרט לכך היא עברה את הבדיקה הרפואית ללא ממצאים חריגים. 

הרופאה הסבירה לזוג שלהשתנת יתר ושתיית יתר הרופאים קוראים PU/PD, קיצור של פוליאוריה ופולידיפסיה. התופעה יכולה להצביע על הרבה מחלות, אך היא הכי אופיינית למחלת הסוכרת. היא ציינה גם שהעכירות הקלה בעין היא סימן לקטרקט, או ירוד בעברית, וכי גם קטרקטים אופייניים לסוכרת. כל הרמזים האלה הצדיקו ביצוע בדיקת דם ובדיקת שתן.
 
כשבדיקות המעבדה הסתיימו האבחנה הייתה סופית: לדייזי יש סוכרת. קרן ואבי היו המומים. סוכרת? בכלבה? מה, נזריק לה אינסולין? התשובה של הרופאה הייתה חד משמעית: כן, כן וכן.
 
סוכרת מופיעה בשיעור של כ-1 ל-500 כלבים, במיוחד כלבות "בגיל העמידה" הסובלות מעודף משקל. הנטייה לסוכרת היא גם גנטית ובין הגזעים בהם המחלה נפוצה יותר ניתן למצוא כלבי סמויאד, קולי, יורקשייר טריאר, דקל, פודל ועוד. וכן, גם הבורדר קולי נמנה על הקבוצה.
 
חשוב לזכור שמשטר סוכר בדם הוא קריטי לבריאות כל בעלי החיים. תאים מיוחדים בלבלב המכונים תאי בטה אחראים לייצר את הורמון האינסולין שתפקידו לווסת את רמת הסוכר בדם ולדאוג שיהיה בדיוק ברמה הנדרשת. האינסולין מאפשר למולקולות הסוכר לצאת מזרם הדם ולעבור לכבד לאחסון. אם יש עודף אינסולין, רמת הסוכר עלולה לרדת לרמה נמוכה מדי וליצור מצב מסכן חיים המכונה היפוגליקמיה – תת סוכר. לעומת זאת, אם חסר אינסולין, אז אחרי ארוחה רמת הסוכר בדם נעשית גבוהה מדי, מצב מסוכן מאד המכונה היפרגליקמיה – עודף סוכר. בעודף סוכר, הכליות מנסות לסייע ככל שהן יכולות על ידי הפרשת סוכר דרך השתן ולכן במצבי סוכרת קיצוניים נמצא סוכר בשתן.
 
כשהלבלב מתפקד באופן תקין, כל העסק מנוהל היטב ללא התערבות חיצונית. בגדול, יש שני סוגי סוכרת: בסוכרת "נעורים" (Type I), תאי הבטה בלבלב לא מייצרים אינסולין. כ-90% מחולי הסוכרת האנושיים סובלים מהסוג השני, סוכרת Type 2. בסוכרת זו יש מספיק אינסולין, אבל הגוף לאט לאט מפסיק "להקשיב" לו, ולכן רמת הסוכר בדם עולה. 
 
קרן ואבי היו בטוחים שיש לדייזי סוכרת מסוג 2, כי ידוע שהיא מופיעה בדרך כלל אצל אנשים מבוגרים שסובלים מהשמנת יתר. הרופאה הסבירה להם שבכלבים יש כמעט אך ורק סוכרת מסוג 1 (דווקא חתולים סובלים יותר מסוכרת מסוג 2), ולכן הטיפול בדייזי יכלול זריקות אינסולין.
 
בדיוק כמו באדם הסובל מסוכרת נעורים, ניתן לחיות חיים מלאים וטובים אם עוקבים אחרי כמות הסוכר ומקבלים אינסולין בהתאם. 
 
אנשים שיש להם כלב או כלבה עם סוכרת צריכים להקפיד מאד על ההוראות של הוטרינר/ית וייתכן שיידרשו להשתמש במזון מיוחד המכיל יותר סיבים ועם פחמימות יותר מורכבות בהשוואה למזון רגיל. כל זאת, תלוי במצב התחלואה. 
 
דייזי היום מטופלת באינסולין בהזרקה, הקטרקט שלה נעצר, היא מקבלת מזון דיאטטי ורזתה קצת. היא אמנם לא רועה צאן באופן פעיל, אבל תופסת פריזבים כמו גדולה!