הכל על כלבים

פירמידת המזון של הכלבים

מאת ד''ר דיויד רוזנבלט, הווטרינר הראשי של בונזו
בתור הולכים על שתיים אנחנו מאד מודעים לחשיבותה של תזונה נכונה. בבית הספר היסודי אנחנו לומדים על אבות המזון וכמה חשוב לאכול ‘‘בריא‘‘.
יום אחד הגיעה למרפאתי משפחה מאושרת עם כלב יפיפה בן שנתיים. הכלב היה מין תערובת של רועה גרמני עם קולי. המשפחה אימצה אותו מספר ימים קודם מאחת העמותות לרווחת בעלי חיים. בדרך הביתה, ברכב המשפחתי, הוא זכה לשם ‘‘חתיך‘‘. עוד באותו ערב כל המשפחה התייצבה באחת מחנויות ה‘‘עשה זאת בעצמך‘‘ ולאחר בילוי ממושך במחלקת בעלי החיים יצאה עם שלל אביזרים ומוצרים: מלונה, מברשת, שמפו, קולר, רצועה, שתי צלחות, צעצוע, ספר על כלבים וכמובן אריזה ענקית של מזון לכלבים.


על האריזה היה כתוב שהמזון לכלבים הינו מאוזן, מכיל ויטמינים ומינרלים, מכיל בשר, מיוצר על פי תקן אמריקאי, טעים ביותר, מאושר על ידי רופאים וטרינרים... בקיצור, כל מה שאפשר לצפות ממזון לידידו הטוב של האדם.

אחרי ששוחחתי עם המשפחה הנרגשת על בריאותו של ‘‘חתיך‘‘ וביצעתי את החיסונים והטיפולים המונעים הדרושים, הגענו לנושא החביב עליי, המזון. הלקוחות שלי הודו, שהיה בחנות מבחר גדול של מזונות לכלבים. על כולם כתובות פחות או יותר אותן הבטחות, אז הם בחרו את האריזה הזולה ביותר. ‘‘מה כבר יכול להיות? אוכל לכלבים זה אוכל לכלבים, לא?‘‘

ממש לא.
בתור הולכים על שתיים אנחנו מאד מודעים לחשיבותה של תזונה נכונה. בבית הספר היסודי אנחנו לומדים על אבות המזון וכמה חשוב לאכול ‘‘בריא‘‘. יחד עם זאת, רובינו לא עושים חישובים מתמטיים על מנת לוודא שקיבלנו מספיק מתיונין או חומצה לינולאית או כל מרכיב חיוני אחר. זאת, מכיוון שאנחנו מסתובבים בחופשיות ובוחרים לעצמנו מגוון מוצרי מזון במהלך היום. במדינה מפותחת, המזון כל כך מגוון וזמין, שאנחנו לא צריכים לעשות חישובים כדי להבטיח שאנחנו מקבלים את כל אבות המזון.

אבל מה עם חיות המחמד שלנו? להבדיל מבני דודיהם הפראיים, רוב הכלבים שלנו מבויתים לחלוטין ונמצאים בהשגחה מתמדת, 24 שעות ביממה, 365 ימים בשנה. הם לא מוזמנים לשוטט ולצוד את מזונם, הם לא יכולים לפתוח את המקרר או את המזווה כרצונם. כל התזונה שלהם נשלטת על ידינו. מבחינה זו, חיות המחמד הם כמו תינוקות הניזונים מתחליף חלב אם. אם המזון לא יספק 100% מהצרכים התזונתיים באיזון מושלם, הם עלולים להיפגע באופן משמעותי.

זאת הסיבה שייצור מזון לכלבים הוא עניין מורכב ביותר המצריך ידע תזונתי ברמה מאד גבוהה. אנחנו, הרופאים התזונאים, עומדים בפני אתגר ענק. ליצור מזון שיהיה טעים, שמחירו יהיה סביר ושיכיל, בכל כופתית וכופתית את כל מה שאותו בעל חיים צריך כדי לתפקד באופן מלא. מדובר בעשרות מרכיבי מזון חיוניים, כל אחד בכמות מאד מסוימת וביחס מדויק ליתר המרכיבים!

המסר שלי לבעלים הגאים של ‘‘חתיך‘‘ ולמאות אלפי בעלי הכלבים בארץ הוא, שלא כל המזונות זהים. לדוגמא, תקראו היטב את רשימת מרכיבי המזון. במוצרים זולים ונחותים מהסוג שקנו ל‘‘חתיך‘‘ אין ממש פירוט של הרכיבים. הרכיבים מאד עמומים ומנוסחים כך שהיצרן יכול למעשה לשים כל דבר במזון מבלי לצאת ‘‘שקרן‘‘. חפשו את ה‘‘אבא‘‘ של המוצר. האם יש שם ברור של יצרן? האם יש כתובת ברורה? האם החברה ידועה ובעלת מוניטין? האם יש טלפון שאפשר לפנות אליו לשאול שאלות ולקבל ייעוץ?

כדי לשתף בעלי כלבים בעולם התזונה של חיות מחמד, נציג כאן את ‘‘פירמידת המזון של בונזו‘‘. על פי תפיסה תזונתית זו, כל מוצר מזון לכלבים מכיל את כל אבות המזון באיזון מושלם. לפניכם היכרות קצרה עם מרכיבי המזון החיוניים:

הפחמימות
פחמימות מהוות את המקור הזמין והחשוב ביותר של אנרגיה בעולם. המקור העיקרי לפחמימות הוא בדגנים ובקטניות. במזון לחיות האיכות של הפחמימות והיכולת של החיה לעכל אותן תלויות בשני גורמים: מקור הפחמימה וצורת הבישול שלה. חיטה, סויה, אורז ותירס מהווים מקור מעולה לפחמימות בתנאי שמדובר במזון שעובר בישול. זאת אחת הסיבות שמזונות לחיות מחמד עוברות תהליך המכונה ‘‘שיחול‘‘ (אקסטרוזיה). בתהליך זה, התערובת המכילה את כל מרכיבי המזון עוברת בישול יסודי בלחץ וטמפרטורה גבוהים. תהליך זה מעניק לפחמימות ערך תזונתי מאד גבוה.

החלבונים
חלבונים משמשים בגוף מגוון תפקידים קריטיים. לחלקם יש תפקידים מבניים כגון בניית עור, שיער, שריר וציפורניים ולחלקם תפקיד פונקציונלי כמו אנזימים, המוגלובין והורמונים. חשוב לדעת שכל החלבונים מורכבים מרצף של מולקולות המכונות ‘‘חומצות אמינו‘‘. יש כעשרים סוגי חומצות אמינו ומה שקובע את תכונות החלבון הוא הרצף הייחודי של חומצות האמינו בכל חלבון. מעניין לציין, שהגוף יודע לייצר כעשרה סוגי חומצות אמינו, אבל את העשרה הנותרים הוא חייב לקבל מהמזון. אלה נקראות חומצות האמינו החיוניות. לכל חיה, בכל שלב בחיים, יש הרכב מאד מסוים של חומצות אמינו חיוניות שהיא צריכה לקבל במזון על-מנת לתפקד באופן תקין. תפקידו של התזונאי הוא ליצור את הרכב חומרי הגלם שייתן את יחס חומצות האמינו החיוניות המתאים ביותר. שילוב של מקורות חלבון צמחיים כמו חלבון תירס וחלבון סויה עם מקורות חלבון מהחי כגון בשר, עוף וביצים, מאפשר קבלת הרכב חומצות אמינו מנצח.

השומנים
השומנים מהווים בראש ובראשונה מקור אנרגיה מעולה. בנוסף, קיימות חומצות שומן עם תפקידים חשובים ביותר לבריאות העור והפרווה ועם מגוון תפקידים נוספים. כמו חומצות האמינו, גם חומצות השומן מתחלקות לחיוניות ולא חיוניות, בהתאם ליכולת של החיה לייצר את חומצת השומן. חומצת שומן שלא ניתן לייצר חייבת להגיע מהמזון. אלה נקראות חומצות שומן חיוניות. לדוגמא, חומצה לינולאית, חומצה לינולנית וחומצה ארכדונית. על-מנת לייצר מזון שיעניק לכלב פרווה בריאה, חזקה ומבריקה יש לבחור חומרי גלם מתאימים. גם כאן, נמצא ששילוב בין שמנים ממקורות צמחיים כמו שמן תירס, שמן סויה ושמן פשתן עם שומנים מהחי כמו שומן עוף, מעניק את ההרכב הטוב ביותר.

הוויטמינים והמינרלים
קיימים עשרות ויטמינים ומינרלים החיוניים לבריאות הכלב. כל אחד נדרש בכמות מסוימת לתפקיד מסוים. חוסר של ויטמין או מינרל או חוסר איזון ביניהם עלול לגרום לנזק רב ואף להיות קטלני. התזונאי חייב לדעת את הכמות האופטימלית הנדרשת של כל מינרל וויטמין לכלב, ולכלבלב. עליו להכיר את התרומה של כל אחד מעשרות חומרי הגלם העומדים לרשותו. מכל המידע הזה קובעים את הרכב המזון ואת כמויות הוויטמינים והמינרלים שיש להוסיף. כלב המקבל מזון מאוזן באיכות גבוהה לא צריך תוספות בצורת תמציות או כדורים, כגון כדורי קלציום. אנשים שנוטים לתת לחיות שלהם תוספות מסוג זה עלולים אף לגרום לחית המחמד נזק, בגלל הפרה של האיזון התזונתי.

לסיכום, לצרף כלב למשפחה זו אחריות עצומה. יש לדאוג לנהוג בכלב בצורה הולמת, להעניק טיפול רפואי, חום ואהבה וגם לדאוג לכל צרכיו התזונתיים. בואו נסכם, שאתם תדאגו לבחור עבור כלבכם את האוכל לכלבים הטוב ביותר ואנחנו נדאג שיהיה בבונזו כל מה שהוא צריך, ולא פחות חשוב, שלא יהיה בו שום דבר שהוא לא צריך.